fbpx

ZVICËR/ Ja kur pritet të jetë Gati Vaksina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH), autoritetet ‘duan të sigurojnë që publiku zviceran të ketë qasje të shpejtë në vaksinat Covid-19’. Por a do të thotë kjo se vendi është gati të sjellë një vaksinë në treg së shpejti?

Në këtë pikë, vaksinat janë akoma në fazat e zhvillimit ose testimit.

Një vaksinë e re është zbuluar të jetë “90 përqind e efektshme” në studimet klinike, thanë prodhuesit e saj të hënën.

Vaksina në fjalë, e prodhuar nga gjigandi i farmacisë Pfizer dhe kompania gjermane BioNTech “sjell shpresë të madhe”, sipas Claire-Anne Siegrist, kreu i njësisë së vaksinologjisë në Spitalet Universitare të Gjenevës (HUG), shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Por Zvicra nuk ka plane të menjëhershme për të porositur këtë vaksinë premtuese, tha Siegrist.

Kjo sepse “këto rezultate u matën shumë herët, vetëm një javë pasi u dha doza e dytë, kur sistemi imunitar ishte në kulmin e tij”.

“Për më tepër, u mat për njerëz të rinj dhe të shëndetshëm. Kështu që niveli i efektivitetit prej 90 përqind nuk do të jetë i njëjtë për të gjithë,” shtoi ajo.

Samia Hurst, nënkryetare e Task Forcës Covid-19 theksoi se “faza përfundimtare e testeve klinike nuk është lëshuar ende. Ne duhet të dimë më shumë detaje për të marrë një vendim në lidhje me këtë vaksinë”.

“Nga mesi i vitit 2021, ne duhet të kemi rezultate shkencore për disa vaksina,” tha ajo, përcjell tutje albinfo.ch.

Cilat vaksina të tjera po konsiderojnë zyrtarët shëndetësorë zviceranë?

“Meqenëse nuk është ende e qartë se cilat vaksina do të mbizotërojnë përfundimisht, qeveria po merr një qasje të larmishme,” thanë autoritetet.

Kjo do të thotë se në vend që të përqendrohet vetëm në një vaksinë dhe një prodhues, qeveria nënshkroi kontrata me disa prodhues të ndryshëm.

Për shembull, në gusht 2020, autoritetet federale përfunduan një marrëveshje me kompaninë amerikane Moderna për të blerë 4.5 milionë doza të vaksinës së saj, pasi të jetë provuar e sigurt për ta bërë këtë.

Zvicra po merr pjesë gjithashtu në iniciativën ndërkombëtare COVAX për të prokuruar vaksina për deri në 20 përqind të popullsisë zvicerane.

Në tetor, zviceranët nënshkruan një marrëveshje me kompaninë farmaceutike të Mbretërisë së Bashkuar AstraZeneca dhe qeverinë suedeze për shpërndarjen e deri në 5.3 milionë doza të vaksinës.

Kontrata bazohet në një marrëveshje midis Komisionit Evropian dhe AstraZeneca për shpërndarjen e deri në 400 milionë doza për Evropën.

Çfarë procesi duhet të kryhet para se një vaksinë të miratohet për përdorim në Zvicër?

Agjencia Zvicerane për Produkte Terapeutike (Swissmedic) duhet të vlerësojë sigurinë, cilësinë dhe efikasitetin e secilës vaksinë – siç bën për të gjitha ilaçet e shitura në Zvicër.

Gjatë një pandemie, Swissmedic përdor të ashtuquajturin proces ‘dorëzimi rrotullues’.

Është një formë e veçantë e autorizimit për substancat e reja aktive që synon të lehtësojë autorizimin më të shpejtë të produkteve medicinale të nevojshme urgjentisht. Sipas kësaj procedure, Swissmedic mund të rishikojë të dhënat nga provat klinike në vazhdim sa më shpejt që të jenë në dispozicion.

“Dorëzimi i rrotullimit mundëson Swissmedic të krijojë një pamje të profilit të rrezikut-përfitimit të vaksinës edhe para se të përfundojnë provat kryesore klinike,” tha agjencia.

Aktualisht vaksina AstraZeneca po i nënshtrohet kësaj procedure ‘dorëzimi rrotullues’.

Kur do të jetë gati ndonjë nga këto vaksina për përdorim në Zvicër?

Swissmedic tha se nuk do të nxitohet për të miratuar një vaksinë, edhe duke pasur parasysh nivelin e lartë të urgjencës.

“Asnjë vendim mbi autorizimin nuk mund të merret derisa të paraqiten të gjitha të dhënat e nevojshme për të vlerësuar sigurinë, cilësinë dhe efikasitetin e vaksinës.”

Sidoqoftë, shumica e zyrtarëve shëndetësorë thonë se vaksinat e para mund të dalin në treg tashmë në pranverën e 2021, përcjell tutje albinfo.ch.

Pasi të jetë në dispozicion, a mund të bëhet e detyrueshme vaksina e koronavirusit në Zvicër?

Është shumë e pamundur.

Sipas ligjit zviceran, njerëzit nuk mund të detyrohen të vaksinohen kundër vullnetit të tyre.

Sidoqoftë, vaksina mund të kërkohet në disa raste.

“Imunizimi do të jetë i detyrueshëm për njerëzit në punë të caktuara, puna e të cilëve i sjell ata në kontakt të ngushtë me publikun,” tha Dominique Sprumont, zëvendës drejtor i Institutit të Ligjit Shëndetësor në Universitetin e Neuchâtel.

Ministri i Shëndetësisë, Alain Berset theksoi se ai është “i hapur” për të urdhëruar vaksinën për ata që punojnë në sektorin e kujdesit shëndetësor dhe shtëpitë e kujdesit për të moshuarit.

“Nëse një punonjës refuzon, atëherë ata do të duhet të punojnë diku tjetër, në një vend ku nuk vijnë në kontakt me njerëzit në rrezik,” tha Berset.

Ai shtoi se nëse polemikat lindin kur vaksina të vihet në dispozicion, “ne do të shpresojmë ta zgjidhim këtë problem në mënyrë pragmatike, siç kemi bërë gjithmonë në vendin tonë”.

Share.