fbpx

ZVICER/ A jeni duke kërkuar Banese me qira? Këto 3 Kantone kanë më shumë vend…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sipas një analize të tregut zviceran të pasurive të patundshme nga Raiffeisen Bank, disa kantone kanë një zgjedhje më të madhe të njësive me qira se të tjerët.

Disponueshmëria ose mungesa e banesave me qira nxitet nga zhvillimi i njësive të reja të strehimit, vuri në dukje raporti i Raiffeisen, transmeton tutje albinfo.ch.

Në zonat ku shumë ndërtime janë duke u zhvilluar, ka më shumë mundësi për qira, ndërsa e kundërta është e vërtetë në rajonet ku nuk ka, ose pak, aktivitet ndërtimi.

Shkalla mesatare e vendeve të lira të punës në Zvicër është 2.76 për qind, por disa kantone e tejkalojnë atë numër.

Për shembull, ndërsa qendrat e mëdha urbane përreth Liqenit të Gjenevës, si dhe rajonet e Cyrihut dhe Bazelit nuk kanë shumë banesa të lira, të tjerët kanë vështirësi të gjejnë qiramarrës për apartamentet e tyre.

Midis tyre janë Solothurn, ku niveli i vendeve të lira të punës është 6.5 për qind, Valais (5.4 për qind) dhe Appenzell Innerrhoden (5.3 për qind).

Në qytetet e mesme “numri i banesave të zbrazëta është rritur me pothuajse 2.5 herë gjatë 10 vjetëve të fundit dhe prirja po rritet akoma”, raportoi Raiffeisen.

“Shqetësuese është që niveli i vendeve të lira të punës po rritet atje ku tashmë ka shumë shtëpi të zbrazëta”, tha Martin Neff, kryekonomisti i Raiffeisen.

Nga ana tjetër, kërkesa për strehim privat po rritet në gjithë vendin, sipas Raiffeisen.

Kjo mund të shpjegohet me një furnizim të kufizuar të pronave për shitje të kombinuar me një kërkesë të lartë të nxitur nga normat e ulëta të hipotekës, shkruan The local.ch.

Megjithatë, ekzistojnë ndryshime rajonale. Në Valais dhe Jura, nivelet e vendeve të lira të punës janë 1 për qind, ndërsa ato janë më të larta në Ticino, Aargau, Vaud dhe Glarus.

Nga ana tjetër, ka shumë më pak disponueshmëri të pronave për shitje në Gjenevë, Cyrih dhe Bazel – një situatë që është e ngjashme me tregun e qirasë. /Albinfo.ch

Share.