fbpx

Sot, falë këtij astrologut dhe shkrimtarit, bota na quan Albania

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Më 23 korrik të vitit 90 në Aleksandri, provincë romake, Egjipt, lindi Klaudius Ptolemy (Ptolemeu), astrolog, muzikolog, matematicien, shkrimtar dhe gjeograf. Prejardhja e saktë e tij nuk dihet. Disa thonë se ishte romak, të tjerë thonë, helen, por nisur nga emri ‘Ptolemy’, ai mund të ketë qenë me prejardhje nga Ptolemenjtë e periudhës së Aleksandrit të Madh.

Ptolemeu shkroi shumë libra, traktate shkencore, studime, por shqiptarët e përmendin atë kryesisht për Gjeografinë e tij (rreth vitit 130), ku Ptolemeu sjell për herë të parë të dokumentuar emri ‘Albanian’ me kryeqytet Albanopolis, sa kalon Durrësin, diku midis Tiranës dhe Krujës. VAZHDONI KETU PER LAJMIN E PLOTE, Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive

Share.