Qyteti i fantazmave ku është e ndaluar të hyni pas perëndimit të diellit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
India është një tokë me histori. Në të do të dëgjoni shumë histori interesante për magjinë, perënditë, njerëzit dhe kafshët, dhe qyteti i Bangar është ndoshta një nga vendet që frymëzuan më shumë tregimtarët popullorë indianë.

Sipas legjendave, dhe më shpesh ato janë të lidhura me Bangar – po aq të frikshme për ata që nuk janë paragjykues, ky vend është një qytet fantazmë.

Sipas një legjende, një qytet dikur i famshëm u mallkua nga një njeri me emrin Baba Balnat, i cili lejonte që qyteti të ndërtohej me kushtin që asnjë pjesë e tij të mos hidhte hije mbi shtëpinë e tij. Nëse kjo ndodh, Baba Balnat ka kërcënuar se qyteti do të shkatërrohet.

Kjo supozohet të ketë ndodhur: një princ kishte ngritur një pallat shumë të lartë, dhe shtëpia e Baba Balnat ishte nën hije, dhe ai hodhi një mallkim, fuqia e të cilit vazhdon edhe sot e kësaj dite.

Sipas një legjende tjetër, magjistari Singh ra në dashuri me princeshën, vajzën e sundimtarit të këtij qyteti dhe përgatiti një ilaç magjik në mënyrë që dashuria e tij t’i kthehej.

Sidoqoftë, princesha e kuptoi që vaji që shërbyesja i solli asaj nga tregu ishte i magjepsur dhe nuk pranoi ta përdorë. Legjenda thotë se magjistari u zemërua aq shumë sa hodhi një mallkim në Bangar, dhe shumë akoma besojnë se kjo është më shumë sesa një përrallë popullore sepse qysh në vitin e ardhshëm, Bangar luftoi kundër Ajabgarh.

Atëherë princesha gjithashtu humbi, dhe tregimet e fantazmave që rrethuan Bangar filluan të qarkullojnë.

Arkeologët kanë gjetur prova të jetës në Bangar që datojnë që nga parahistoria.

Sot, më pak se 1300 njerëz jetojnë në territorin e gjerë të këtij qyteti, dhe është më së miri i njohur për rrënojat e tempujve të ngritur për nder të Gopinat, Shiva, Hanumana, Ganesha, Vishal Devti, Lavina Devi dhe Keshava.

Me gjithë shekuj me histori kalbjeje dhe ogurzi, fortesa, e lagur me gjelbërim, duket e qetë dhe është një tërheqje turistike shumë e njohur, duke ruajtur historinë e mbretërisë së ngritur nga Maharaja Savai Madho Sin në shekullin e gjashtëmbëdhjetë.

Aty janë mbetjet e shtëpive të qyteteve, rrugën kryesore, xhaminë dhe pallatin e bukur, të mbrojtur nga dy kalatë.

Sidoqoftë, të gjithë dashamirët e historisë dhe misteri mund të admirojnë vetëm bukurinë e Bangar gjatë ditës. Në momentin që dielli perëndon, ju duhet të jeni jashtë portave të tij, përndryshe do t’i bindeni ligjit.

“Hyrja brenda kufijve të Bangar para lindjes së diellit dhe pas perëndimit të diellit është rreptësisht e ndaluar,” thuhet në tabelë. “Do të merren masa ligjore kundër kujtdo që nuk i zbaton këto udhëzime.”

Sipas vendasve, shumë udhëtarë dhe vullnetarë vendosën të qëndronin natën në fortesë dhe nuk u panë më kurrë. Sido që të jetë e vërteta, kjo banderolë sigurisht e forcon misterin dhe e bën Bangar një tërheqje turistike edhe më interesante, shkruan National Geographic.

Share.