fbpx

Qeveria e Maqedonisë merr Vendimin e Rëndësishëm, Ky është Vendimi i ri…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Në seancën e 32-të të sotme, Qeveria miratoi tekstet e projektligjeve për menaxhimin e mbeturinave, ligjin për përgjegjësinë e zgjeruar të prodhuesit në menaxhimin e rrymave speciale të mbetjeve.

Ligjin për menaxhimin e pajisjeve elektrike, projektligjin për menaxhimin e rrymave shtesë të mbeturinave në sistemin për përgjegjësi të zgjeruar të prodhuesve, projektligji për menaxhimin e paketimit dhe mbeturinave të paketimit.

Si dhe projektligji për menaxhimin e baterive dhe akumulatorëve dhe baterive dhe akumulatorëve të mbeturinave.

Të gjithë këta projektligje janë në përputhje me rregulloret e BE-së për menaxhimin e mbeturinave dhe do të zbatojnë plotësisht parimet e ekonomisë qarkore në menaxhimin e mbeturinave.

Përfitimet thelbësore të zgjidhjeve ligjore që janë miratuar, disa prej të cilave për herë të parë në vendin tonë, ndër të tjera janë: forcimi i detyrimeve për prodhuesit dhe administruesit kolektivë, si dhe bashkitë për të siguruar zgjedhjen e nevojshme të mbetjeve.

Futjen e një hierarkie në veprim me mbeturina, përcaktimin e statusit të lëndëve të para sekondare dhe heqjen e statusit të mbetjeve për produktet që mund të ripërdoren, riciklohen në mënyrë që ato të mos përfundojnë në deponi.

Gjithashtu, futja e përgjegjësisë financiare për prodhuesit e paketimit, baterive dhe akumulatorëve, mbeturinave elektrike dhe elektronike, si dhe rrjedhave krejtësisht të reja të mbeturinave me automjete të përdorura, vajrash mbeturinash, gomash dhe tekstilesh të mbeturinave, dhe ndalimi i qeseve plastike, dizajn ekologjik mbi paketimin dhe mundësitë për dorëzani dhe stimulimin e paketimit të kthyeshëm.

Share.