fbpx

Pse femrat kanë simptoma më të lehta të COVID-19 sesa meshkujt?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Shkencëtarët kanë gjetur një shpjegim të mundshëm pse burrat mund të kenë një rrezik më të lartë të shfaqjes së simptomave më të rënda të COVID-19 sesa gratë dhe pse ato mund të kenë rezultate më të këqija pavarësisht nga mosha. Studiuesit në Qendrën Mjekësore Wape Forest Baptist në Shtetet e Bashkuara kanë theksuar rolin e hormonit seksual femëror të estrogjenit në uljen e niveleve të enzimës ACE2 në zemër, e cila mund të lehtësojë COVID-19 te gratë.

Studimi, i botuar në revistën Current Hypertension Reports, shqyrtoi të dhënat paraklinike mbi aktivitetin specifik të hormoneve, veçanërisht të estrogjenit. “Ne e dimë që koronavirusi ndikon në zemër dhe e dimë që estrogjeni mbron nga sëmundjet kardiovaskulare te gratë, kështu që ato duket se janë shpjegimi më i mundshëm për ndryshimet hormonale midis gjinive”, tha autori kryesor i studimit Lian Groban, profesor në Shkollën e Mjekësisë të Wake Forest.

Studimi tregoi se ACE2, e cila lidhet me membranat qelizore në zemër, arteriet, veshkat dhe zorrët, është receptori i qelizave koronavirus përgjegjës për infeksionet e COVID-19 dhe është përgjegjës për transportimin e virusit në qelizat e këtyre sistemeve të organeve, raporton Business Standard. Estrogjeni ul nivelet e ACE2 të zemrës, të cilat mund të modulojnë ashpërsinë e sëmundjes COVID-19 te gratë. Në të kundërt, nivelet më të larta të ACE2 në indet mund të shpjegojnë gjithashtu pse burrat kanë simptoma më të rënda, sipas Groban.

“Shpresojmë që studimi ynë i rolit të hormoneve estrogjenike në shprehjen dhe rregullimin e ACE2 do të shpjegojë ndryshimet gjinore në infeksion dhe rezultatet e COVID-19 dhe të shërbejë si një udhëzues për trajtimin dhe zhvillimin e terapive të reja,” tha ai.

Share.