OKB: Ndryshimi i klimës dëmton transportin detar botëror

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

21:05 | 30 Tetor 2019

Transporti në dete dhe lumenj në botë po dëmtohet nga ndryshimi i klimës, thuhet në raportin vjetor të OKB-së për tregtinë detare botërore.

“Ndryshimi i klimës dhe dëmi i shkaktuar nga ngjarje ekstreme të motit, të tilla si thatësira, përmbytje dhe ndryshime në nivelin e detit dhe ujit, dëmtojnë funksionimin e operacioneve të transportit dhe portit”, deklaroi në një raport konferenca e OKB-së për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD).

Uraganët dhe tajfunët e shumtë kanë çuar në mbylljen e porteve vitet e fundit, të tilla si ndërprerja 72-orëshe e portit kryesor në Bangladesh, në muajin maj.

Raporti tregon se portet duhet të përshtaten menjëherë me ndryshimet klimatike, veçanërisht vendet e vogla ishullore.

Sipas raportit, rritja e vëllimit botëror të transportit detar ra në 2,7{b0da57891860c92cf86c4df231716322bdbf6a4daefee506fcc6fc3adefc6e5d} vitin e kaluar, nën mesataren historike prej 3{b0da57891860c92cf86c4df231716322bdbf6a4daefee506fcc6fc3adefc6e5d}./ATSH/

Share.