Nis seanca e KS të OKB për Kosovën

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

20:50 | 31 Tetor 2019

Një seancë e Këshillit të Sigurimit të OKB ka nisur në Nju Jork. Kosova në këtë seancë përfaqësohet nga ambasadorja Vlora Çitaku, derisa pala serbe nga shefi i diplomacisë Ivica Daçiq.

Raporti i sekretarit të Përgjithshëm të KB për punën e UNMIK-ut për periudhën nga 16 maj 2019 deri më 15 shtator të këtij viti është prezantuar nga shefi i këptij misioni Zanin Tanin.

Në raport përshëndeten përpjekjet që synojnë të sigurojnë përfshirje më të madhe të segmenteve më të gjera të shoqërisë në proceset politike në Kosovë, duke shtuar se veçanërisht inkurajoi gratë dhe të rinjtë që të përfshihen dhe të udhëheqin në qeverisjen demokratike të Kosovës.

Tanin tha se ndërtimi i besimit në Kosovë kërkon forcimin e sundimit të ligjit dhe një gjyqësor të besueshëm, të pavarur dhe të paanshëm.

Ai po ashtu tha se sekretari i Përgjithshëm i KB mirëpriti përpjekjet për të siguruar që viktimat e dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë të kenë të drejtën e kompensimit, por tha se procesi i kompensimit për viktimat nuk ishte plotësisht përfshirës.

“Guterres u bëri thirrje të gjithë aktorëve përkatës që të mbrojnë trashëgiminë fetare të Kosovës dhe të sigurojnë që vendet e adhurimit të jenë të sigurta, në mënyrë që të gjitha komunitetet të praktikojnë besimin e tyre në paqe”, thuhet në raport.

Ai gjithashtu u bëri thirrje institucioneve të Kosovës dhe aktorëve ndërkombëtarë që të vazhdojnë mbështetjen dhe bashkëpunimin e tyre të plotë në përpjekjet për të hetuar krimet e kryera gjatë luftës në Kosovë, të cilat ai i konsideroi thelbësore për të ardhmen paqësore të Kosovës.

Në raport, Guterres përshëndeti përpjekjet e vazhdueshme të Grupit të Punës për Personat e Zhdukur si dhe ndryshimin e planifikuar në Ligjin për Personat e Zhdukur, duke thënë se sqarimi i fatit të të zhdukurve në Kosovë është thelbësor për arritjen e besimit afatgjatë.

Guterres tha se ishte i zhgënjyer nga kontributet e vogla në Fondin e KB për të mbështetur komunitetet ashkali, egjiptian dhe romë të prekur nga helmimi nga plumbi në Kosovë, dhe u bëri thirrje vendeve anëtare, aktorëve dhe organizatave të tjera që të kontribuojnë në këtë fond.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së shprehu shqetësim serioz për ndalimin e anëtarëve të UNMIK-ut më 28 maj dhe vazhdimin e procedurave gjyqësore kundër tyre nga autoritetet e Kosovës, nga të cilat ai kërkoi të sigurojnë respektimin e privilegjeve dhe imunitetit të anëtarëve të OKB-së.

Share.