Ndryshimi i orës sot gjatë natës ndikon negativisht në shëndet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Me kthimin e kohës standarde, efektet e ndryshimit të kohës ndjehen, dhe jo pozitivisht!

Si çdo vit, ju nuk mund t’i shpëtoni kthimit të orës së vjeshtës, në fundjavën e fundit të tetorit (datë 27), ku ora ndryshohet midis të shtunës dhe të dielës.

Në tre të mëngjesit sot ora do të ndryshojë. Me sa duket kjo ka vetëm një avantazh: do të kemi një orë më shumë për të fjetur. Por, panorama e përgjithshme nuk duket të jetë kaq e bukur dhe me ngjyra…Efektet janë të tjera…

Pse ndryshimi i orës na bën të sëmurë?

Shumica prej nesh ndjehen të lodhur, të rraskapitur, flenë keq ose ndjehen të mërzitur. Pse ndodh? “Funksionet tona biologjike rregullohen nga ritmi rrethanor, domethënë nga alternimi i dritës/errësirës në afërsisht 24 orët e rrotullimit tokësor.

Edhe një desinkronizim i vogël i këtij ritmi është i mjaftueshëm që ora jonë biologjike të shkojë larg parashikimeve, duke sjellë lodhje, gjendje shpirtërore të ulët dhe çrregullime të gjumit”, thotë Roberto Manfredini, profesor i mjekësisë në Universitetin e Ferrara-s, një ekspert në kronobiologji. Por, është e mundur që të riorganizojmë alarmin tonë të brendshëm dhe të shmangim sikletet e shkaktuara nga ndryshimi i kohës. Këtu janë disa këshilla praktike…

“Ne mund ta mashtrojmë orën tonë të brendshme duke luajtur me dritën disa ditë para dhe pas ndryshimit të orës. Si?

Në mbrëmje, për të bllokuar melatoninën (substanca që shkakton gjumin) thjesht ekspozoni veten në dritë artificiale. Ndizni TV ose kompjuter gjatë përgatitjes së darkës: shkëlqimi i kaltër i këtyre instrumenteve, i cili ka një fuqi 100 herë më të madhe se ai i dritës, na ndihmon të bëhemi pak a shumë si bufët dhe të shtyjmë gjumin.

“Efektet hormonale të ndryshimit të orës zbuten nga aktiviteti fizik aerobik: vrapimi, noti, çiklizmi, ecja janë një barazues i fuqishëm i ritmeve dhe i bëjnë ato më elastike ndaj ndryshimeve”, shpjegon psikiatri Michele Cucchi. Kur ndryshimi i kohës ndikon negativisht edhe në gjendjen shpirtërore, atëherë nevojitet terapi e lehtë.

“Është çështje për të ekspozuar veten tuaj, në një kohë të caktuar me lojëra elektronike, në një llambë që lëshon një dritë të shkëlqyeshme dhe rinkronizon ritmet cirkiane”, shpjegon Dr. Cucchi. Terapia mund të bëhet në qendra speciale ose në shtëpi.

Share.