fbpx

Mitsotakis kë rcën on Turqinë: Hiq anijet, ose do të të izolojmë

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kryeministri grek Ktriakos Mitsotakis i është drejtuar me një mesazh të fortë Turqisë. Mitsotakis e ka lënë zgjedhjen në dorën e palës turke ose të heqë anijet, ose do ta izol ojnë.

” Zgjedhja është e qartë. Turqia mund të bashkëpunojnë dhe të gjejë gjuhën e përbashkët, ose mund të vazhdojë të veprojë si agresor, duke luajtur lojëra në periferi të Evropës, dhe për të paguar një shumë të konsiderueshme financiare për sjelljen. Mund të zgjedhë nëse Greqia do të jetë një urë apo një pengesë për partneritetin dhe përparimin “, thekson Kyriakos Mitsotakis në artikullin e tij në të cilin ai analizon pozicionet greke në audiencën ndërkombëtare.

“Nëse Turqia do të kishte zgjedhur urën, unë besoj se Presidenti Erdogan do të kishte akoma potencialin për të arritur një marrëveshje ambicioze, afatgjatë me BE që do të përfitonte nga të gjithë. Mosmarrëveshjet nuk zgjidhen me forcë, hile ose manipulim, por në mënyrë paqësore dhe përmes respektit të ndërsjellë dhe mirëkuptimit të ndërsjellë. Kjo nuk duhet të jetë kështu. Zgjidhja është e thjeshtë. Ne jemi ulur Ne diskutojmë mbi ndryshimet tona. Dhe ne po përpiqemi të arrijmë një marrëveshje. Nëse nuk kemi sukses, atëherë do të lejojmë që Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë të vendosë. Në fund të fundit, çfarë duhet të ketë frikë Ankaraja nga sundimi i ligjit?”, shton më tej kryeministri.

Kryeministri gjithashtu iu referua takimit në Berlin dhe tërheqjes së Turqisë nga ajo që u ra dakord. “Gjatë gjithë kësaj unë kam qëndruar i hapur për dialog. Kur Berlini ofroi të ndërmjetësojë, ne u ulëm me mirëbesim në përpjekje për të gjetur gjuhë të përbashkët. Ne madje arritëm të arrijmë një “marrëveshje me shkrim”. Rezultati ishte që Turqia përfundimisht u tërhoq, duke zbuluar bisedime joformale, por sekrete. Shpresat që unë vazhdoj të kem për Turqinë nuk e fshehin realitetin tim. “Ne kemi nevojë për dialog, por jo nën regjimin e sh anta zhit, “ tha ai.

Më tej kryeministri grek thekson se retorika turke është e një epoke të kaluar, ku flitet për lu f të dhe a rmiq.

“Retorika turke i përket një epoke të kaluar. Flet për armiqtë, dëshmitarët, luftën dhe gatishmërinë për të paguar çdo çmim. “Kjo është gjuha dhe sjellja e një vendi kandidat, i cili kërcënon jo vetëm dy Shtetet Anëtare të Bashkimit Evropian, Greqinë dhe Qipron, por edhe vetë BE, një fakt që shqe tëson seriozisht Shtetet Anëtare “, shprehet Mitsotakis. g.v/abcnews.al

Share.