fbpx

Ministri i mbrotjes turke, Hulusi Akar, paralajmëron Greqinë: “Blini sa të doni mjete ushtarake, ju nuk keni për të ngrënë”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministri turk i Mbrojtjes, Hulusi Akar bëri deklarata të reja provokuese ndërsa fliste në njësinë turke në Libi. Në mënyrë të veçantë, ai tha se, pavarësisht nga gjendja e saj e dobët ekonomike, Greqia është kënaqur në një garë armatimesh, por avionët dhe anijet që merr nuk janë të mjaftueshme për t’u përballur me Turqinë.

“Pavarësisht nga problemet e tij, edhe pse ai nuk ka për të ngrënë, pirë, veshur, pavarësisht nga ulja e pagave dhe kostoja e jetesës së popullit grek, ata janë kënaqur në një mënyrë të furishme të armatimit. Bleni sa më shumë anije, aeroplanë dhe nëndetëset si të doni, ato nuk janë të mjaftueshme. Nuk janë të mjaftueshme. Çfarëdo që të ndodhë me popullin e dashur Grek, do të ndodhë. Fqinjët tanë Grekë po ndjekin një politikë të gabuar që do t’i shtojë edhe më shumë peshë ekonomisë së saj tashmë të keqe, do të jetë në dëm të prosperitetit dhe do të përkeqësojë jetën e njerëzve të saj”, tha ai.

“Turqia po përpiqet të gjejë zgjidhje politike brenda kornizës së marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe mbi bazën e ligjit ndërkombëtar në Egje, Mesdheun Lindor dhe Qipro”, tha Hulusi Akar. “Synimet mbi këtë çështje janë jashtëzakonisht të mira”, tha ai, duke vënë në dukje se Turqia është e gatshme për bisedime me tre shpejtësi me Greqinë, përsa i përket kontakteve eksploruese, bisedimeve ushtarake mbi masat e ndërtimit të besimit dhe brenda NATO për të përshkallëzuar tensionet.Shty,pe rek.lam.en dhe vazh.do lajmin eplot

“Turqia u thotë po të treve, le të flasim. Por nuk ka asnjë përgjigje. Dora jonë e sinqertë për paqe dhe zgjidhje varet gjithmonë në ajër. Fatkeqësisht, palët e treta këmbëngulin të mos e shohin atë, ata zgjedhin anët. Pritja jonë e vetme nga palët e treta është të jesh objektiv, i qëndrueshëm, racional dhe të mendosh drejt. Për fat të keq, kjo nuk ekziston.

Fqinjët tanë Grekë, të cilët përfitojnë nga situata në çdo rast, ndjekin mënyra jashtëzakonisht provokuese. Ata mbulojnë atë që po bëjnë dhe na turbullojnë kërkesa, të cilat projektohen në metoda të hapura për dialog dhe paqe, dhe me respekt për të drejtën ndërkombëtare dhe në kontekstin e marrëveshjeve. Ata e kanë bërë atë një zakon. Përpjekjet e Turqisë janë me të vërtetë të admirueshme përballë sfidave të Greqisë.”

Share.