Kosova ende me shpresë/ KE konfirmon: Kroacia e gatshme për Shengen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

16:50 | 22 Tetor 2019

Komisioni Evropian vlerësoi sot se Kroacia përmbush kriteret e nevojshme për hyrjen në zonën Shengen dhe i bëri thirrje Këshillit të BE që të përfshijë Kroacinë në një zonë pa kontrolle të brendshme kufitare.

“Komisioni Evropian konsideron, bazuar në rezultatet e procesit të vlerësimit të Shengenit të filluar në vitin 2016, se Kroacia ka marrë masat e nevojshme për të siguruar kushtet e nevojshme për zbatimin e plotë të rregullave të Shengenit dhe se standardet janë përmbushur,” njoftoi Komisioni në një deklaratë.

Komisioni shton se Kroacia “do të duhet të vazhdojë të zbatojë të gjitha aktivitetet aktuale, veçanërisht menaxhimin e kufijve të jashtëm, për të siguruar që këto kushte të vazhdojnë të përmbushen”.

“Komisioni gjithashtu konfirmon sot se Kroacia vazhdon të përmbushë angazhimet e rregullave të Shengenit që ka bërë gjatë negociatave të pranimit,” thuhet në deklaratë.

Vlerësime të rregullta kryhen në shtetet anëtare të zonës Shengen për të verifikuar nëse ato zbatojnë rregullat e Shengen.

Vlerësimi i Komisionit për gatishmërinë teknike për të hyrë në Shengen nuk është i mjaftueshëm, por është parakusht që shtetet anëtare të marrin një vendim politik për pranimin në zonën Shengen, transmetojnë mediat kroate.

Bullgaria dhe Rumania janë vlerësuar pozitivisht nga Komisioni Evropian që nga 2011, por ende nuk janë pjesë e zonës Shengen, pasi nuk ka marrëveshje nga të gjitha shtetet anëtare.

Vetë hyrja në Shengen, ose kur do të merret vendimi politik, është e vështirë të parashikohet për disa arsye: e para është që për disa vite BE-ja është përpjekur të bie dakord për një reformë të sistemit të Dublinit, i cili është një çështje solidariteti brenda BE-së për migracionin dhe ajo që ende mungon konsensusi.

E dyta është se sistemi Shengen do të duhet të forcohet dhe i treti është se përpara Kroacisë në dhomën e pritjes për Shengen ndodhen Bullgaria dhe Rumania.

Për më tepër, Sllovenia pak a shumë njofton hapur se do të bllokojë hyrjen e Kroacisë, duke e lidhur çështjen me çështjen e pazgjidhur të kufijve.

Zona e Shengenit aktualisht është e përbërë nga 26 vende evropiane (22 prej të cilave janë shtete anëtare të BE-së: Austria, Belgjika, Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Finlanda, Greqia, Franca, Italia, Letonia, Lituania, Luksemburgu, Hungaria, Malta, Holanda, Gjermania, Polonia, Portugalia, Sllovenia, Sllovakia, Spanja dhe Suedia).

Katër vende jo-BE janë gjithashtu pjesë e Shengenit: Islanda, Lihtenshtajni, Norvegjia dhe Zvicra.

Aktualisht ekzistojnë gjashtë shtete anëtare të BE-së jashtë Shengenit. Mbretëria e Bashkuar kurrë nuk donte të ishte anëtare e zonës, dhe për pasojë Republika e Irlandës duhej të qëndronte jashtë, përndryshe do të duhej të impononte kontrolle kufitare me Irlandën Veriore, e cila është në kundërshtim me traktatin e paqes të vitit 1998.

Qipro, një qeveri e njohur ndërkombëtarisht, nuk kontrollon të gjithë territorin, në veri të ishullit është Republika Turke e vetëshpallur e Qipros Veriore, e njohur vetëm nga Turqia.

Bullgaria dhe Rumania janë ftuar nga Komisioni Evropian që nga 2011, por ende nuk ka ndonjë marrëveshje politike për t’i marrë ato. E gjashta është Kroacia, e cila sapo ka marrë një vlerësim pozitiv nga Komisioni Evropian.

Historia e një zone pa kontroll të kufijve të brendshëm filloi më 14 qershor 1985, kur pesë shtete anëtare: Belgjika, Franca, Gjermania, Luksemburgu dhe Holanda nënshkruan një marrëveshje pranë Shengenit, një qytet i vogël në Luksemburg.

Sidoqoftë, zbatimi i marrëveshjes filloi vetëm në mars 1995, kur kontrollet kufitare midis vendeve nënshkruese u shfuqizuan.

Share.