fbpx

Ja çfarë duhet të dini nese dëshironi të aplikoni për nënshtetësinë gjermane

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Tash esht Koha

Informatat që duhet të dini në lidhje me aplikimin për nënshtetësinë gjermane. Ata që jetojnë në Gjermani nuk do të jenë më të huaj me shiritin e kuq dhe burokracinë e saj. Por nuk është e pamundur të lundrosh nëpër sistem dhe, në fakt, të bëhesh gjerman.

Personat që nuk janë nga BE-ja

Për kombësitë e tjera nga jashtë BE-së (dhe për britanikët në të ardhmen), të bëhesh gjerman ndoshta do të thotë të heqësh dorë nga shtetësia juaj e tanishme, por ekziston edhe mundësia për të fituar qëndrimin e përhershëm. Ju mund të lexoni artikujt tanë dhe të bisedoni me autoritetin tuaj lokal për këshilla për të zbuluar se çfarë është më e mira për ju,

Vendbanimi i përhershëm

Nëse të thuash plotësisht lamtumirën Stars and Stripes tuaj, vendbanimi i përhershëm, për të garantuar se mund të qëndroni afatgjatë mund të jetë një bast më i mirë, për fitimin e nënshtetësisë.

Kërkesat e përgjithshme për këto leje janë që ju të keni aftësi të duhura gjermane, të mbështeteni veten financiarisht, të keni sigurim shëndetësor dhe të mos keni të dhëna penale.

Për banorët jo-BE ka gjithashtu mundësi të marrjes së një mbajtësi të Kartës Blu të BE-së (njerëzit me të ardhura bruto mbi 49,600 €, ose 38,688 € në varësi të profesionit) mund të marrin qëndrim të përhershëm pasi të punojnë 33 muaj, ose vetëm 21 muaj me një B1 certifikatë gjuhësore,

Plus, personat e vetëpunësuar me një biznes të krijuar me sukses mund të aplikojnë gjithashtu brenda tre vjetëve.

Gjermania gjithashtu do t’u japë qëndrim të përhershëm imigrantëve “të kualifikuar”, të tilla si shkencëtarë, instruktorë ose studiues, të cilët gjithashtu kanë oferta të vendosura për punë.

Nëse dëshironi shtetësinë

Për t’u bërë një qytetar i natyralizuar, duhet të keni jetuar në Gjermani nën një leje qëndrimi të kufizuar për të paktën tetë vjet. Por gjithashtu mund ta shkurtoni në gjashtë vjet nëse merrni një kurs integrimi në gjuhën gjermane, i cili mund të bëhet mjaft i përballueshëm përmes një Volkshochschule lokale.

Por shumë e rëndësishme, ju gjithashtu duhet të dini gjermanisht.

“Aftësia për të folur gjermanisht është një domosdoshmëri absolute. Të jesh në gjendje të komunikosh në gjermanisht është thelbësore për integrimin social dhe ekonomik, “shkruan Ministria e Brendshme

Pra, sa e mirë duhet të jetë gjermanishtja juaj

Ju duhet të jeni në gjendje të kaloni një provim B1 (ose B2 në disa raste, për shembull nëse po aplikoni pas gjashtë vjet qëndrimi dhe plotësoni kushte të tjera integrimi).

“Komanda e mjaftueshme është përcaktuar si aftësi për të përballuar gjermanishten me jetën e përditshme në Gjermani, përfshirë marrëdhëniet me autoritetet, dhe se është në gjendje të zhvillojë biseda në përpjesëtim me moshën dhe arsimin e një personi”, thotë Ministria e Brendshme

“Si rregull, kjo përfshin të qenit në gjendje të lexoni, kuptoni dhe riprodhoni gojarisht një tekst gjerman në një temë të përgjithshme.”

Për më tepër, ju duhet të vërtetoni se mund të mbështeteni veten financiarisht dhe të keni një proces të pastër penal.

Qytetarët jo-BE gjithashtu duhet të heqin dorë nga kombësia e tyre e tanishme – përveç në rrethanat kur kjo nuk është e mundur, si vendet që nuk lejojnë që qytetarët ta bëjnë këtë. Qytetarëve të BE-së u lejohet të mbajnë kombësi të dyfishtë me Gjermaninë dhe vendin e tyre të lindjes në BE.

Po ashtu, testi i natyralizimit ka 33 pyetje në nivelin B1 gjerman në lidhje me ligjet e vendit, historinë dhe njerëzit.

“Duke kaluar testin e natyralizimit ju mund të vërtetoni se keni njohuri për sistemin juridik dhe shoqëror dhe kushtet e jetesës në Gjermani që ju nevojiten për të qenë gjerman,” thonë zyrtarët.

Ju mund të aplikoni për të ulur testin në qendrat e provave të Zyrës Federale për Migracionin dhe Refugjatët.

Në provim ju keni 60 minuta për t’iu përgjigjur pyetjeve dhe duhet të zgjidhni përgjigjen e saktë për secilën pyetje nga katër përgjigje të mundshme

Nëse u përgjigjeni minimumi 17 pyetjeve në mënyrë korrekte, ju e keni kaluar testin. Më pas do të merrni një çertifikatë me rezultatet e provës.

Ju mund ta përdorni këtë certifikatë për të siguruar dëshmi të njohurive tuaja qytetare tek autoriteti i natyralizimit. Dhe mos u shqetësoni nëse të gjitha shkojnë keq – ju mund ta përsërisni atë.

Kushton 25 € për të marrë provën.

Ju duhet të paguani një tarifë prej 255 € për gjithë procesin.

Një tarifë prej 51 € vlen për fëmijët që natyralizohen me prindërit e tyre. Të miturit që do të natyralizohen pa prindërit e tyre gjithashtu duhet të paguajnë 255 €.

Nëse jeni me një pagë shumë të ulët ose keni disa fëmijë që do të natyralizohen në të njëjtën kohë si ju, tarifa mund të ulet, ose pagesa me këste mund të bihet dakord.

Nga ana tjetër nëse jeni martuar tashmë me një gjerman ose në një partneritet të të njëjtit seks, kjo mund t’i lehtësojë gjërat. Bashkëshortët duhet të jetojnë në Gjermani ligjërisht për tre vjet dhe kanë qenë të martuar me partnerin e tyre për të paktën dy vjet në kohën e aplikimit.

Dhe, gjithashtu, zbatohen kërkesat e përgjithshme të natyralizimit: zotërimi i mirë i gjermanishtes, asnjë precedent serioz penal dhe të ngjashme.

Fëmijët e lindur nga të paktën një prind gjerman, madje edhe jashtë vendit, kanë gjithashtu të drejtë për shtetësinë gjermane,
Por fëmijët e lindur brenda Gjermanisë nga prindërit jogjermanë – gjithashtu mund të marrin nënshtetësi në rrethana të caktuara. Të paktën një prind duhet të ketë jetuar në vend ligjërisht dhe rregullisht për të paktën tetë vjet dhe të ketë një të drejtë të përhershme të qëndrimit.

Megjithatë, midis moshës 18 dhe 23 vjeç, fëmija duhet të vendosë se cilën kombësi duhet të mbajë, nëse ata kanë më shumë se një.

Tash esht Koha
Share.