fbpx

I thonë Porta e Fe rrit dhe vendi i mallkuar në Tokë, më në fund zbulohet nga shkencëtarët se çfarë ka ndodhur aty: Thjesht do shokoheni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A është kjo porta për në f err? Në Arktikun Rus, ekipi televiziv rus “Vesti Yamal” pa një krater rreth 50 metra të gjerë dhe deri në 50 metra të thellë në tokë.

Rastësisht ata kishin fluturuar me një helikopter dhe kishin zbuluar vrimën në gadishullin rus Yamal. Fenomeni natyror mahnit edhe shkencëtarët me përvojë.

Shkencëtari Ewgenij Chuwilin nga “Instituti Skolkowo për Shkencë dhe Teknologji” i tha “Vesti Yamal”: “Ajo që kemi parë sot është e jashtëzakonshme për nga madhësia e saj.”

Nuk është hera e parë që fenomene të tilla natyrore kanë ndodhur në tundrën ruse. 17 gropa të tilla janë zbuluar tashmë deri më tani por asnjë nuk ishte aq i madh sa kaq.

Shkaku i vrimës në tokë është shkrirja e ngrirjes së përhershme, thotë Profesor Wasilij Bogojawlenskij për “Vesti Yamal”.

“Shpërthimi ndodh sepse zg avrat e ngopura me g az formohen në acar të përhershëm.”

Gazi në zgavra mund të çojë në shp ërthime kur shkrihet. Shkencëtarët, sipas raporteve të mediave ruse, gjetën copa të mëdha toke dhe akulli pranë kraterit.

Vrimat e mëdha në tokë gjithashtu ofrojnë mjaft material për teori konspirative. Që kur krateri i parë u pa në Yamal në 2014, ka pasur përpjekje të pakuptimta për shpjegime, shkruan “The Science Times”.

“Këto janë f orcat kolosale të natyrës që krijojnë objekte të tilla”, shton shkencëtari Evgeny Chuwilin.

Sidoqoftë, krateret ende nuk janë eksploruar plotësisht. Studiuesit shpresojnë të fitojnë njohuri të reja nga vrima e fundit në tokë.

“Ai përmban shumë informacion shtesë shkencor”, thotë profesori Wasilij Bogojawlenskij

Share.