Gjumi jo i rregullt dyfishon rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mosarritja e një kohe të gjumit të rregullt mund të dyfishojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare kur jeni më të vjetër, sugjeron një studim i ri.

Të rriturit e moshuar me parregullsi të gjumit kanë gati dy herë më shumë të ngjarë të kenë sëmundje kardiovaskulare sesa ata që marrin të njëjtën sasi të gjumit çdo natë brenda të njëjtës periudhë kohore, raporton “Metro”, transmeton lajmi.net.

Studiuesit gjurmuan 1.992 burra dhe gra midis moshës 45 dhe 84 vjeç, askush prej të cilëve nuk kishte sëmundje kardiovaskulare.

Pjesëmarrësit mbanin pajisje në kyçet e duarve për të gjurmuar kur ishin në gjumë dhe kur ishin zgjuar gjatë shtatë ditëve radhazi, iu nënshtruan një polysomnografie një-natë në shtëpi dhe iu përgjigjën një pyetësori për zakonet e tyre të gjumit.

Gjatë pesë viteve, 111 pjesëmarrës përjetuan çështje kardiovaskulare, të tilla si sulmi në zemër ose goditje në tru, ose vdiqën nga shkaqe të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare.

Ata që kishin modelet më të çrregullta të gjumit kishin më shumë se dyfish rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare sesa ata që kishin kohën e rregullt të gjumit dhe kohën e zgjimit, dhe kjo lidhje mbeti e fortë edhe kur u rregullua për faktorë të tjerë duke përfshirë gjatësinë mesatare të gjumit.

Studiuesit besojnë se modelet e parregullta të gjumit çojnë në shqetësime në ritmet cirkadiane të trupit, të cilat nga ana tjetër shkaktojnë probleme me metabolizmin, duke rritur rrezikun e mbipeshës, diabetit dhe kolesterolit të lartë.

Autori i studimit kryesor Tianyi Huang tha: “Shpresojmë që studimi ynë të ndihmojë në rritjen e ndërgjegjësimit për rëndësinë e mundshme të një modeli të rregullt të gjumit në përmirësimin e shëndetit të zemrës”

Share.