Ditë e madhe sot/ Shqipëtarët festojn 108 vite pavarësi: Qofsh gjithmonë trime dhe e lirë moj toka jonë

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sot 108 vjet më parë në Vlorë përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën Pava rësinë e Shtetit Shqiptar. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të parë e mbajti u mbaj më 28 nëntor 1912, me aktin e shpalljes së Pavarësisë së Shtetit Shqiptar nga Perandoria Osmane.

Shpallja e Pavarësisë, si u ngritën flamujt në Shqipërinë etnike - Shqiptarja.com

Shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë ishte kurorëzim i përpjekjeve shekullore dhe lu ft ërave të pareshtura që bënë shqiptarët për çlirimin e vendit.

Por, për fat të keq, Qeveria e Vlorës pati një jetë të shkurt, pasi pak më shumë se një vit Qeveria e Vlorës u detyrua të tërhiqet dhe t’ i lëshoj vend një Qeverie të drejtuar nga një Princ i huaj i emëruar nga Fuqitë e Kohës. Edhe më keq Shqipëria u go dit në aspektin territorial, u sht ritë e fqinjëve dhe lu ft ërat ballkanike copëtuan gjysmën e territoreve të Shqipërisë, duke u aneksuar nga fqinjët, ndërsa Konferenca e Londrës e mbajtur më 1913 u pranoi pushtimet e territoreve shqiptare, duke i rrudhur kufijtë e Shqipërisë në mënyrë dramatike.

FOTO-VIDEO/ Si janë festuar 20, 25, 50 dhe 70 vjetori i Pavarësisë! Pamjet  e ceremonive nga rivarrimi i Ismail Qemalit tek…

Share.