fbpx

Deklarata e Macron’it për Turqinë…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Takimi i Anëtarëve të Bashkimit Evropian (BE) të Vendeve të Evropës Jugore (Med7) u mbajt në ishullin Korsikë, të organizuar nga Franca, me pjesëmarrjen e Spanjës, Italisë, Maltës, Portugalisë, Administratës Greke Qipriote (GCASC) dhe Greqisë.

Duke folur në konferencën e përbashkët për shtyp të mbajtur pas samitit, Macron tha, “Si vende anëtare të BE, ne duhet të kemi një politikë konstruktive mbi Mesdheun”. ai foli. Duke shprehur se është solidar me Greqinë për shkak të zjarrit në kampin e refugjatëve Moria në Lesbos Island, Macron tha se vendi i tij dhe Gjermania do të pranojnë azilkërkues nën moshën 18 vjeç nga Greqia.

Macron deklaroi se Evropa duhet të zhvillojë një politikë gjithëpërfshirëse për imigracionin. rivitalizimi i marrëveshjes së migrimit të nënshkruar në 2016 me Turqinë. Duke deklaruar se ata janë duke theksuar se ato janë të nevojshme, Macron u shpreh se ata duan që mekanizmi i ripranimit të hyjë në fuqi përsëri. Macron tha se ata kanë përcaktuar një plan të përbashkët për të respektuar sovranitetin e vendeve anëtare të BE dhe të drejtën ndërkombëtare mbi Mesdheun Lindor dhe për të ulur tensionet.

“Ne jemi në solidaritet me Qipron (Jugore) (Administrata Greke) dhe Greqinë kundër provokimeve të njëanshme dhe përpjekjeve të shpimit. Ekziston një vullnet i përbashkët për të vendosur dialogun dhe për të gjetur mënyra për të balancuar rajonin në Samitin e Udhëheqësve të BE.” Duke përdorur deklaratat e tij, Macron vuri në dukje se ata i kanë besuar Përfaqësuesit të Lartë të BE për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë Josep Borrell dhe Presidentit të Këshillit Evropian, Charles Michel.

Macron, “Qëllimi ynë është të krijojmë marrëdhënie normale me Turqinë për të siguruar stabilitetin në rajon, një fund të veprimeve të njëanshme dhe punën e shpimit, respektimin e embargos së armëve në Libi, problemet në rajon është të negociojmë në mediat ndërkombëtare.” përdoren shprehjet. “Unë mendoj se negociatat midis Turqisë dhe BE janë të dobishme për të dy palët. Në fushën e ekonomisë së energjisë dhe axhenda e përbashkët mund të ndodhë përsëri.” Duke bërë vlerësimin e tij, Macron u takua me Kryeministrin grek Kiriakos Miçotakis para samitit.

Share.