Çfarë ndodh kur fshikëza humb kontrollin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

20:40 | 27 Tetor 2019

Humbja e kontrollit të fshikëzës çon në urinim të pakontrolluar, i cili është një problem i zakonshëm dhe shpesh i bezdisshëm.

Ashpërsia e këtij problemi zakonisht shkaktohet nga rrjedhja e herëpashershme e urinës gjatë kollitjes ose teshtitjes, ose kur keni nevojë urgjente për të urinuar, papritmas dhe fuqishëm, ndonjëherë duke mos arritur në tualet në kohë.

Nëse urinimi i pakontrolluar ndikon në aktivitetet e përditshme, nuk duhet të hezitoni të kontaktoni mjekun tuaj.

Për shumicën e njerëzve, ndryshimet e thjeshta të jetesës dhe trajtimet e thjeshta mjekësore mund të lehtësojnë siklet ose të ndalojnë këtë problem, transmeton KosovaPress.

Simptomat

Disa njerëz pësojnë humbje të kontrollit të fshikëzës herë pas here përmes rrjedhjeve të vogla të urinës. Te njerëzit e tjerë, kjo ndodh shpesh, dhe në disa raste rrjedhjet janë më të larta, kështu që ata shpesh duhet të ndërrojnë rrobat e tyre pas një incidenti të tillë.

Mospërmbajtja urinare (urinim i pakontrolluar) klasifikohet në disa grupe: Stresi i mos mbajtjes – Me këtë lloj mos mbajtjeje, urina rrjedh kur ushtrohet presion te fshikëza nga kollitja, teshtitja, qeshja, ushtrimi ose ngritja e ngarkesave të rënda.

Mosmbajtje urgjente – atëherë ekziston një nevojë e papritur intensive për urinim dhe humbje të shpejtë të detyruar të urinës. Atëherë ekziston nevoja për urinim të shpeshtë, përfshirë edhe nevojën e shpeshtë për urinim gjatë natës.

Mosmbajtja urgjente mund të shkaktohet nga një dëmtim i vogël i një gjendje mjekësore, siç është infeksioni, një gjendje më e rëndë siç është një çrregullim neurologjik ose diabeti.

“Mosmbajtje e tejmbushur” – përjetohet si rrjedhje e vazhdueshme e urinës ose urinim i shpeshtë, por pas kësaj fshikëza nuk është plotësisht bosh.

Mos mbajtja funksionale është rezultat i disa defekteve fizike ose mendore “të tjera” që bëjnë që pacienti të mos arrijë me kohë në tualet ose të “urinojë” siç duhet.

Për shembull, njerëzit për shkak të një sëmundjeje nuk mund të shkojnë në tualet aq shpejt ose njerëzit me artrit të rëndë mund të mos jenë në gjendje të zhbllokojnë pantallonat e tyre mjaft shpejt.

Mosmbajtja e kombinuar është në fakt një mos mbajtje urinare ku ka shkaqe të shumta ose disa shkaqe të mos mbajtjeve të mësipërme.

Kur duhet të shkoni te mjeku?

Ju mund të ndiheni të pakëndshëm me urinimin e pakontrolluar dhe mos mbajtjen e urinës, kështu që është një ide e mirë të konsultoheni me mjekun tuaj.

Nëse mos mbajtja është e zakonshme ose ndikon ndjeshëm në cilësinë e jetës tuaj, duhet të kërkoni ndihmë dhe trajtim mjekësor të specializuar.

Këto janë rastet e mëposhtme:

-urinim i shpeshtë dhe i përhapur i pakontrolluar

-nëse urinimi i pakontrolluar kufizon aktivitetet tuaja të rregullta dhe ndërveprimet shoqërore

-rrit rrezikun e rënies së të moshuarve ndërsa nxitojnë në tualet

Shkaqet e zakonshme të mos mbajtjes së urinës

Mosmbajtja e urinës nuk është një sëmundje, është një simptomë. Ky problem mund të shkaktohet nga zakonet e përditshme, nga dëmtimi i shëndetit bazë ose probleme fizike.

Një vlerësim i plotë nga mjeku juaj mund të jetë i nevojshëm për të ndihmuar në përcaktimin e asaj që “fshihet” pas mos mbajtjes, ose cilat janë shkaqet dhe mënyrat ose metodat për të zgjidhur këtë problem ose për të zvogëluar ndikimin e tij negativ në zakonet e rregullta të jetës.

Share.