BE sot për shtyrjen e Brexit deri më 31 janar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

7:43 | 28 Tetor 2019

Vendet anëtare të BE shpresojnë të arrijnë një marrëveshje të hënën për të shtyrë Brexit deri më 31 janar, ndërsa një dalje e hershme do të ishte e mundur nëse parlamenti britanik ratifikoi marrëveshjen e divorcit, raporton Reuters, duke cituar burime pa emër.

Në të njëjtën kohë, Guardian shkruan se pavarësisht kundërshtimeve të qeverisë franceze, dokumenti, i cili duhet të bihet dakord sot, tregon se BE do të pranojë kërkesën e Britanisë për një shtyrje.

Kryeministri britanik Boris Johnson javën e kaluar kërkoi një shtyrje tremujore të Brexit, deri në fund të janarit 2020, pasi deputetët hodhën poshtë marrëveshjen e re që ai kishte arritur me bllokun evropian.

Reuters shkruan se çdo shtyrje e Brexit duhet të pranohet nga të 27 vendet anëtare, dhe kundërshtimet e Francës deri më tani kanë parandaluar një vendim të tillë.

Sipas planit të fundit, Britania mund të dilte nga BE më 1 dhjetor ose 1 janar, e cila varet nga parlamenti që do të ratifikojë marrëveshjen në nëntor ose dhjetor.

Nëse Britania e Madhe do të qëndrojë në BE pas 31 tetorit, blloku evropian do t’i kërkojë Londrës që të propozojë një kandidat për Komisionin e ri Evropian, thanë burimet diplomatike.

Share.