8 rreziqet e abuzimit verbal të cilat mund të jenë po aq të dhimbshme sa abuzimi fizik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

15:34 | 15 Tetor 2019

8 rreziqet e abuzimit verbal të cilat mund të jenë po aq të dhimbshme sa abuzimi fizik

Rreth 50 për qind e burrave dhe grave të paktën një herë kanë përjetuar sjellje agresive psikologjike nga partneri i tyre. Rreth 20 për qind e grave kanë përjetuar kërcënime nga dëmtimi fizik, ndërsa 40 për qind e njerëzve kanë përjetuar të paktën një formë kontrolli shtrëngues nga një partner intim në jetën e tyre.

E abuzimi verbal dhe psikologjik, nëse jo në të njëjtën mënyrë, është më i dëmshëm sesa abuzimi fizik.

Abuzimi në çfarëdo forme është abuzim dhe jo vetëm që duhet të dënohet, por të gjitha përpjekjet duhet të bëhen për ta ndaluar atë.

Në vijim mund të lexoni 8 rreziqet e abuzimit verbal të cilat mund të jenë po aq të dhimbshme sa abuzimi fizik:

1. Dhimbja nga abuzimi verbal vazhdon për një jetë të tërë, ndryshe nga dhimbja fizike e cila zhduket pas një kohe.

Ndërsa mund të harroni dhimbjen që keni përjetuar kur keni thyer gjymtyrën, dhimbja që keni përjetuar kur jeni nënvlerësuar në punë ose në një marrëdhënie është e vështirë të harrohet. Hulumtimet madje tregojnë se dhimbja emocionale nga abuzimi verbal mund të ndjekë një person për tërë jetën e tyre, ku thjesht kujtimi i ngjarjes, mund t’ju bëjë të rishikoni të gjithë sagën e dhimbjes.

2. Dëmton vetëvlerësimin dhe mund të çojë në probleme të shëndetit mendor gjatë gjithë jetës.

Nëse keni qenë në një marrëdhënie abuzive ose keni përjetuar një lloj abuzimi verbal si fëmijë, do të dini se këto përvoja kanë tendencë të qëndrojnë me ju. Përvojat si këto kanë tendencë të dëmtojnë rëndë vetëvlerësimin e një personi. Viktima humbet të gjithë ndjenjën e vetë-respektit dhe ka tendencë ta imagjinojë veten si më pak të denjë.

3. Miqtë dhe anëtarët e familjes nuk mund ta kuptojnë dëmin e bërë nga abuzimi verbal, kështu që sistemi mbështetës shpesh mungon.

Abuzimi fizik normalisht lë shenja fizike. Imagjinoni një situatë kur filloni të rriheni në rrugë, ka një gjasë të madhe që një kalimtar të ndalojë dhe të ndërhyjë për të ndaluar rrahjet dhe të iu vije keq për ju. Por ky skenar është pothuajse i paimagjinueshëm nëse dikush fillon të abuzojë me ju gojarisht. Edhe studimet tregojnë se ndërsa njerëzve u vjen keq për dhimbjen tuaj fizike të të tjerëve, ata pothuajse gjithmonë e nënvlerësojnë vuajtjen e tyre emocionale.

4. Mund të çojë në çrregullime në të ngrënë dhe ju nuk do të jeni në gjendje të përcaktoni me saktësi shkakun.

Abuzimi emocional mund të çojë në besime negative në aftësitë e dikujt. Ndjenja e të qenit të paaftë dhe të dashur nuk mund të vihet nw pah gjithashtu. Në këtë skenar, mund të bëhet e vështirë të shpreheni emocione dhe kjo mund të çojë në sjellje kaotike dhe impulsive, e cila shpesh shoqërohet me çrregullime në të ngrëna.

5. Abuzimi verbal dhe emocional mund t’ju detyrojnë drejt abuzimit të substancave.

Abuzimi verbal heq besimin e një personi dhe ndjenjën e tij për t’u dashur dhe respektuar. Personi lihet të pyesë se çfarë bëri gabim dhe të vuajë në heshtje. Në dëshpërim për të kërkuar një ngushëllim, viktima mund të nxitet për abuzim me substancat. Ky kërkim për lehtësim të çastit mund ta bëjë personin të varur, madje shkenca e ka vërtetuar këtë.

6. Abuzimi verbal mund të shkaktojë migrenë dhe dhembje koke të rëndë.

Përhapja e migrenës tek njerëzit që kanë përjetuar abuzim verbal dhe emocional si fëmijë është 4 herë më e lartë se ata që nuk e kanë përjetuar atë traumë, sipas studiuesve. Lidhja midis migrenës dhe abuzimit u tregua gjithashtu se ishte më e fortë për abuzim emocional sesa për atë fizik.

7. Dhembja është dhembje.

Dhembja është dhembje, qoftë fizike apo verbale. Dhe nëse nuk e ndaloni dhunuesin, do të vazhdoni të abuzoheni. Studimet tregojnë se një person që ka përjetuar abuzim si fëmijë ka 36 për qind më shumë të ngjarë të abuzohet nga partneri i tyre në moshën e rritur.

8. Më e keqja nga të gjitha, kjo mund të bëjë që ju të bëheni vetë abuzues.

Pjesa më e keqe e të qenit viktimë e abuzimit verbal dhe emocional është se ju mund të përfundoni duke qenë vetë abuzues. Abuzimi me të tjerët mund të bëhet mënyra juaj e përballimit të abuzimit me të cilin jeni përballur vetë. Gjithashtu, ka më shumë të ngjarë që fëmijët që kanë qenë viktima të abuzimit të rriten në një jetë të krimit.

Share.