fbpx

4 llojet e pozitës së dobët dhe si ta rregullojmë secilën prej tyre

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Shpina njerëzore supozohet të ketë kthesa natyrale, por kur ka shumë prej tyre, mund të ndodhin disa probleme shëndetësore.

Qëndrimi i mirë jo vetëm që na siguron stabilitet dhe kontroll mbi trupin tonë dhe përmirëson pamjen tonë të përgjithshme, por gjithashtu ndikon në punën e organeve të brendshme dhe sistemit nervor. Por ne shpesh e injorojmë sikletin në shpinë derisa të shfaqen vërtet shenja problematike.

Ne vendosëm të kuptojmë se si një mënyrë jetese sedentare ka ndikuar në sjelljen tonë dhe si mund ta përmirësojmë atë, dhe ne jemi të gatshëm t’i ndajmë këto njohuri me lexuesit tanë. Si një bonus, në fund të artikullit, do të gjeni 3 teste të shpejta për të kontrolluar qëndrimin tuaj.

Qëndrimi shtrëngues

Për të përcaktuar nëse keni një qëndrim prapa, filloni duke i kushtuar vëmendje legenit tuaj. Në këtë pozicion, legeni juaj është i përkulur dhe lëviz përpara nga pozicioni i tij neutral. Ju gjithashtu mund të vëreni një kërrusje të tepruar në pjesën e sipërme të shpinës. Ju mund të vëreni një çekuilibër në pjesë të tjera të trupit tuaj, për shkak të nevojës për të kompensuar këtë pozicion të trupit.

Pse është kjo e keqe për ju?

Korrigjoni çekuilibrin e muskujve. Ndërsa është më mirë të konsultoheni me një mjek dhe të merrni një plan stërvitje që ju përshtatet më së miri, gjithashtu mund të provoni të bëni disa ushtrime në shtëpi.

Joga dhe shtrirjet do t’ju ndihmojnë të zgjasni fleksorët e ngushtë të belit që mund të jenë një nga arsyet e këtij problemi.

Një nga arsyet e këtij qëndrimi janë muskujt e dobët. Kështu që ju mund t’i stërvitni këta muskuj me ushtrimet e duhura, si gjysmë-mbledhje.

Kontrolloni mënyrën si qëndroni. Mundohuni të angazhoni të gjithë muskujt tuaj që të ngrihen drejt.

Hiperlordoza

Hiperlordoza e paraqet veten me një kurbë të tepruar në pjesën e poshtme të shpinës. Stomaku shtyhet përpara. Trupi i ngjan shkronjës C kur e shikon nga anash.

Pse është kjo e keqe për ju?

Ky lloj i dobët i qëndrimit mund të çojë në lëvizje të kufizuar dhe muskuj të ngurtë.
Ndonjëherë, hiperlordoza mund të jetë arsyeja e dhimbjes së shpinës dhe disqeve të rrëshqitura, dhe mund të ndikojë në nervin shiatik, duke shkaktuar një ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje të këmbëve.

Si mund ta rregulloni:

Bëni muskujt tuaj thelbësorë më të fortë. Realizoni lloje të ndryshme të dërrasave, bëni ushtrime mbi urën, mbledhje dhe ngritje të këmbëve.

Obeziteti mund të jetë një nga arsyet e hiperlordozës, pasi ai ushtron presion shtesë në pjesën e poshtme të shpinës. Nëse ky është rasti, humbja e peshës mund të kontribuojë pozitivisht në rregullimin e kësaj gjendjeje.

Kifoza

Kifoza duket si një pjesën e sipërme e rrumbullakosur kur një kurbë e tepërt, që mund të duket si një gungë, krijohet në shpinë, transmeton super shendeti. Kjo mund të ndodhë sepse një person kalon shumë kohë në një pozicion të përkulur, si për shembull, kur është ulur dhe kur koka fillon të qëndrojë në pozicionin përpara.

Pse është kjo e keqe për ju?
Në afat të gjatë, kifoza mund të shkaktojë dhimbje shpine dhe tension të muskujve.
Në disa raste, mund të shkaktojë probleme në frymëmarrje dhe të vështirësojë tretjen dhe kryerjen e detyrave të përditshme.

Çelësi i suksesit është ndjekja e një rutine stërvitje. Një ekspert ka sugjeruar të provoni këtë grup ushtrimesh për të përmirësuar gjendjen e shpinës.

Provoni teknikat e lëshimit. Do të ju duhet një top masazhi për ta bërë këtë si duhet. Këto teknika ju lejojnë të bëni presion në një pikë të caktuar për të lehtësuar tensionin dhe për të përmirësuar gamën tuaj të lëvizjes.

Qëndrimi me kokën përpara

Qëndrimi me kokë  përpara është bërë shumë i zakonshëm me rritjen e përdorimit të pajisjeve dixhitale, si laptopë dhe smartphone. Në këtë rast, koka lëviz përpara dhe ulet para shpatullave në vend që të vendoset drejtpërdrejt mbi ta. Ky pozicion vendos një tendosje të tepruar në muskujt e qafës dhe shpinë dhe rrit rrezikun e proceseve të degjenerimit.

Pse është kjo e keqe për ju?

Ky pozicion shkakton siklet dhe tension në muskujt e qafës, gjë që mund të çojë në dhimbje koke.

Mund të shkaktojë tension dhe dhimbje në pjesën e mesit, dhimbje në gjoks dhe ndjenja të pakëndshme në krahët tuaj.

Si mund ta rregulloni:

Zgjidhni një jastëk ortopedik me qëndrueshmërinë e duhur për të mbajtur qafën në një pozicion neutral dhe për të shmangur përkuljen përpara.

Rregulloni vendin tuaj të punës në mënyrë që ekrani i kompjuterit tuaj të vendoset në nivelin e syve dhe ju të mund të mbështeteni kokën tuaj ndërsa punoni.

Tonifikoni dhe shtrini muskujt e qafës dhe pjesën e sipërme të shpinës për të lehtësuar tensionin dhe për ta bërë mbajtjen e pozicionit të duhur të shpinës më të lehtë për ju.

Si duket një qëndrim i mirë

Nëse doni të zbuloni nëse keni sjellje të mirë, provoni këto teste të thjeshta:

Prekni një mur me pjesën e pasme të kokës, shpatullat, bërrylat dhe kyçet e dorës. Shpina juaj duhet të jetë e rrafshët dhe e shtypur kundër murit. Këmbët tuaja duhet të jenë në tokë, disa centimetra larg nga muri.

Ngrini krahët në mënyrë që ato të jenë paralele me dyshemenë dhe të përkulni bërrylat. Sigurohuni që krahët, supet dhe kyçet tuaja janë duke prekur murin gjatë gjithë kohës.

Pastaj, përpiquni të rrotulloni krahët lart në bërryla. Gjatë lëvizjeve të provës duhet të vazhdoni të prekni murin me kyçet e dorës. Nëse nuk mund ta prekni murin pa e harkuar shpinën ose pa humbur kontaktin e njërës prej pjesëve (kokës, shpatullave, bërrylave, kyçeve të dorës dhe shpinës së poshtme), mund të keni një problem të qëndrimit tuaj.

Merrni në pozicionin e fillimit nga prova e mëparshme, por lëvizni këmbët tuaja më afër murit dhe sigurohuni që tehet e shpatullave të prekin gjithashtu murin. Kontrolloni distancën midis pjesës së poshtme të shpinës dhe murit. Nëse mund ta rrëshqitni dorën atje, gjithçka është mirë. Por nëse ka më shumë hapësirë, mund të jetë një shenjë e hiperlordozës.

Kontrolloni mënyrën e pushimit të duarve kur thjesht ngriheni drejt. Nëse pëllëmbët tuaja janë paralel, qëndrimi juaj është në rregull. Por nëse të dyja ose njëra nga pëllëmbët tuaj janë përballë kofshëve nga ana e përparme, mund të jetë një shenjë e disekuilibrit.

Share.